Het huis van de wever, Maarkedal, 2024.
In opdracht van de gemeente Maarkedal.
Voor de opdracht van het kunstwerk “Het Huis van de Wever“ heb ik mij volledig ondergedompeld in de wereld van de schilders Leo Piron en Valerius De Saedeleer. Beide schilders zijn gekend voor hun landschapsevocaties die ze op tal van locaties te Maarkedal creëerden. Met dit werk wou ik de aandacht vestigen op het prachtige landschap van deze Vlaamse Ardennen; de talrijke bomenrijen die zijn aangeplant op de grens van een weiland of op de hoek van een perceel, de contouren van landelijke huisjes en hoeves in het uitgestrekte landschap. Kenmerkende eigenschappen die ook op de schilderijen van Piron en De Saedeleer terugkeren.
Naast deze twee landschapskunstenaars stuitte ik ook op het werk van de tuinman van de pastoor te Kerkem. In opdracht van de pastoor om op een didactische manier de Heilige drievuldigheid weer te geven heeft de tuinman drie bomen aan elkaar geënt, een boom op drie poten. Naast de drievuldigheidboom is er ook de Onze-Lieve-Vrouwenkapel met ingevlochten kruin in de Borgstraat. De vlecht in deze kruin heeft zijn oorsprong als huwelijksent. Twee merkwaardige creaturen die mij niet onbewogen hebben gelaten.
Samengevat in dit kunstwerk creëerde ik een kader in de contour van een tipgevel van een huis waardoor men het Maarkse landschap kan aanschouwen. Vanop de Drappendries kan men via een pad gemaakt in betonnen blokken door of rond het kader wandelen om zo het prachtige vergezicht te aanschouwen. In de betonnen blokken zijn houten takken geïntegreerd. Deze takken zijn afgezaagde takken, gerecupereerd van enkele knotbomen van op deze locatie. Aan de voeten van het kader in cortenstaal zijn twee lindebomen geplant. Deze twee bomen zullen langs het kader gebonden worden tot in de tip van het frame waar beide bomen met elkaar zullen geënt worden tot één boom met twee poten. Ook zal deze boom door de jaren heen vergroeien met het frame. Als afscherming van deze plek zal aan de straatzijde van dit werk ook een vlechthaag in beuk voorzien worden.
In navolging van de creatie van dit werk kwam ik het schilderij “ het huis van de wever “ van de hand van Valerius de Saedeleer tegen. De locatie van dit schilderij is moeilijk te achterhalen maar is weldegelijk geschilderd vanop een berm met zicht op de Bossenaere molen en villa talon. Ook zijn er op de voorgrond van dit schilderij enkele bomen weergegeven waarvan de kruin naar elkaar toe helt in het silhouet van een huis, een kader op het landschap.
De coordinaten waar je dit werk kan terugvinden zijn: 50.790306, 3.641455